zondag 11 oktober 2015

Asymmetrische rok en shirt


Op het Stoffenspektakel in Gouda kwam ik een kraam tegen met  twee verschillende coupons voor € 10,00.
Ik kocht een coupon voor een rok en een tricot coupon voor een shirt.

Met PatternMaker tekende ik op mijn pc een asymmetrische rok. Een rits aan de voorkant van zoom tot heupband leek me ook wel leuk. Ik had nog een deelbare rits in de juiste kleur liggen maar een stoere metalen rits was nog leuker geweest. 
Met mijn nieuwe lockmachine Juki MO-1000 lockte ik keurig de randen af. 
Met mijn elektrische Pfaff naaide ik de rok in elkaar. 
In de stof zit geen rek. En dat is wel eens lastig. Gelukkig bied de rits aan de voorkant bij lastige momenten een uitkomst. Niet in het openbaar maar wel in prive omstandigheden.  Ook met het aan en uit kleden is een rits aan de voorkant wel erg handig.
Ik heb nog stof over en ik heb besloten om een andere keer nog een andere rok te maken met de rits aan de voorkant.Van de coupon tricot stof maakte ik een shirt met een peplum, schootje, en coupenaden in de hals.
Ook dit keer tekenden ik het patroon van het shirt met PatternMaker op de pc. Ik maakte een fout door de peplum direct vanuit de taille te tekenen. Tijdens het naaien kwam ik erachter dat dit shirt echt aan de korte kant was. Ik had niet voldoende stof om dit probleem op te lossen. Gelukkig vond ik in mijn kast nog een rest stofje dat goed gecombineerde. Ik maakte daar een band van met een breedte van acht cm.
De halsafwerking deed ik weer met mijn favoriete CoverPro machine. Ik gebruik deze machine zeer regelmatig met veel succes maar dit keer had ik het biaisband er te strak aangezet. Voor een nieuwe band had ik nog net genoeg stof.
De zoom van het shirt werkte ik met de lockmachine af. Het werd een rolzoompje.woensdag 7 oktober 2015

'N boks veur Sjeng


Hier in huis wijken de maten behoorlijk uiteen. Ik draag plus-size maten maar mijn man daar tegenover draagt echt kleine maatjes. Maat 42. Probeer daar maar eens een geschikte broek in te vinden in een vrolijke of afwijkende kleur. Mijn man koopt graag zijn kleding in zijn favoriete stad Maastricht. Hij heeft daar ook jaren gewoond en kent daar behoorlijk goed de weg. Hij voelt zich nog steeds een Sjeng. ( Een echte Maastrichtenaar)  
In een leuke winkel kocht hij zijn nette broeken. Dat was de laatste keer op een saaie beige broek na niet meer mogelijk. Hij heeft een incourante maat. 
Vorig jaar hebben we nog wel een zwarte broek bij een groot postorderbedrijf gekocht maar dat was niet echt een succes. Na twee keer wassen was de broek niet meer echt zwart.
Er zat niets anders op, er moest een passende broek voor mijn Sjeng genaaid worden. Niet het eenvoudige model wat ik graag draag, nee een broek met zakken moest het worden. 

PatternMaker Professional heeft gelukkig een macro met een broek. Het patroontekenen gaat me steeds beter af maar broeken kan ik niet zelf tekenen. De macro vraagt om wat maten en voorkeuren. Zoals een bandplooibroek of een met coupenaden. Eerst mijn Sjeng maar eens goed nagemeten en een goedzittende broek erbij gepakt. Na enkele maten te hebben ingevoerd en hier en daar wat aanpassingen te hebben gedaan in het patroon, rolde er mooie patroontekeningen uit mijn printer. 

Volgens het beeldscherm was er maar 1.50 meter stof nodig. Met PatternMaker kun je zien hoeveel stof er voor een gewenst patroon nodig is. Heel handig en voordelig. 
Behulpzame dames van het Sancho naaiforum hadden in het verleden al aan gegeven dat  wooltouch een geschikte stof is om een herenpantalon van te maken.
Ik heb de stof via Internet besteld.  Jammergenoeg kan ik het niet in veel kleuren bestellen.Ik knipte de stof en met mijn nieuwe lockmachine Juki MO-1000 werd de stof keurig afgewerkt. Het naaiwerk verspreide ik over meerdere dagen. Een sjieke bokse is nu eenmaal geen gemakkelijk naaiwerkje. Het werd een broek met binnenzakken van lieveheersbeestjes. De lusjes voor de riem maakte ik met behulp van de Coverpro.


De comfort band is van breed elastiek met sterren. Sterren horen ook bij een echte Sjeng.Hier het wapen van Maastricht.
De pasvorm is goed. Ik ben nog niet helemaal tevreden over de paspelzakken. 
Volgens mijn Sjeng zit de broek heerlijk. En de volgende broek is al besteld.
Ik ga eerst maar iets eenvoudigs voor mezelf tekenen en naaien.