zondag 12 juli 2015

Shirt en linnen broekenIn juni zijn we op vakantie geweest in Zuid-Limburg.

Eenmaal thuis gekomen van een heerlijke vakantie moest de caravan uitgepakt worden en de wasmachine meerdere keren aangezet worden. Tijdens het opruimen van de kleding viel me op dat ik geen keurige zwarte broek in mijn garderobe heb zitten. Ik persoonlijk vind dat er keurige zwarte kledingstukken in mijn garderobe thuis horen. Er zijn momenten in mijn leven dat ik graag stemmig zwart draag.
Zwart is natuurlijk wel erg warm op een mooie zomerse dag maar zwart linnen zou dan nog wel kunnen. Omdat echt linnen wel erg snel kreukt besloot ik op zoek te gaan naar linnen met stretch. Bij Jersey Fashion zag ik geschikte stretch linnen in enkele mooie kleuren. Ik besloot de kleur zwart en naturel te bestellen.

Jersey Fashion is erg snel met leveren en 1 juli, een dag later, werd het pakketje met de bestelde stoffen al geleverd. Snel uitgepakt en direct de wasmachine in. Door schade en schande wijzer geworden weet ik dat linnen echt gewassen moet worden voordat de schaar erin gaat. Ruim anderhalf uur later was de wasmachine klaar en tot mijn afgrijslijke verbazing zat de zwarte stof helemaal vol met een soort witte haartjes. Volgens mijn man zou de droogtrommel me wel afhelpen van de "witte draadjes". En inderdaad dat klopte. Ik wilde het netjes opvouwen, strijken kon nog wel even wachten, maar zag dat de naturel stof van een breedte 1.4 meter gekrompen was naar nog geen breedte van 1.10 meter. De lengte van zwart en naturel was ook gekrompen maar dat had ik ook verwacht. Dezelfde stof maar dan in het zwart was wel een normale breedte gebleven.


Dinsdagavond een macro broek met elastiek van PatternMaker Professional op mijn beeldscherm gezet en de overgebleven breedte van de stof ingevuld. Een broek tot net over de knieën bleek een mogelijkheid te zijn maar was iets wat ik niet wilde. Ik kan nu eenmaal niet tegen de zon en daardoor blijven mijn benen echt melkflessen wit. Ik besloot het onderste pijp gedeelte half door te knippen en een kwart slag te draaien.

Dinsdag nacht heb ik goed geslapen. Soms kan ik 's nacht in mijn slaap zo "heerlijk" bezig blijven met een patroontje waar ik zo mijn twijfels over heb.

Woensdagochtend alles uitgeprint en vervolgens de stof uitgeknipt. Begonnen met naaien en donderdag af gemaakt. Gelukkig was ik tevreden over het eindresultaat.


Op donderdag vertelde mijn man me dat op zaterdag 4 juli zijn oom werd gecremeerd. Door miscommunicatie was dat niet eerder bekend. Snel ben ik begonnen aan een shirt die ik al eerder had getekend en genaaid. Geen verassingen dit keer. Het is een shirt geworden met rimpels in de nek en hals. De stof heb ik tijdens de vakantie gekocht op het Stoffenspektakel in Kerkrade.
Vervolgens was de broek aan de beurt. Het zelfde patroon gebruikt als voor de naturel linnen broek.
Alleen was het dit keer niet nodig om de onderste pijpen een kwartslag te draaien. Ik hield zelfs stof over.
Vrijdagavond was alles af.

Het linnen is inderdaad goed te dragen met hoge temperaturen. In Zuid-Limburg was het tijdens de crematie buiten maar liefst 37 graden.