zondag 19 juli 2015

Nachtjapon naaien

Op het stoffenspektakel in Kerkrade besloot ik mezelf eens te verwennen met een mooi stofje van TST.  Het werd een paneelstofje. Ik kocht er twee meter van. Wij waren nog met vakantie en gelijk de schaar erin zetten ging dus niet. Wel had ik mijn laptop mee genomen en kon daardoor wel beginnen met patroontekenen op mijn laptop. Software PatternMaker Professional is echt een geweldig fijn programma voor het het patroontekenen. Iets minder vind ik het kleine beeldscherm van de laptop maar lekker in de schaduw van de kersenbomen viel er best wel goed op te werken.
Tijdens het patroontekenen moest ik toch toegeven dat twee meter paneelstof niet veel meer mogelijkheden bood dan een jurkje zonder al teveel toestanden. Wat het dan wel precies moest worden kwam maar niet op het beeldscherm te staan.
We genoten van de vakantie maar eenmaal thuis gekomen moest er toch weer genaaid worden. Voor het paneelstofje had ik nog steeds geen patroon getekend waarvan ik een echt blij gevoel kreeg.
Eigenlijk kreeg ik een beetje spijt van het toch niet echt goedkope stofje. Ondertussen tekende en naaide ik andere kledingstukken maar bleef met het paneelstofje in mijn hoofd bezig.
Ik kom meestal vroeg uit mijn bed en doe van alles en nog wat maar het echte aankleden stel ik vaak uit tot laat in de ochtend.
En opeens wist ik het. Ik wilde een lange nachtjapon maken van het paneelstofje.
Ik bekeek de maten van de stof nog eens goed en ging aan de slag met het patroontekenen op de laptop. Hier in huis is de laptop aangesloten op een groot beeldscherm.


Omdat de stof boven het bloemenpaneel in een mooi zeer licht bewolkte lucht eindigde had ik  dit keer wel voor borst coupenaden kunnen kiezen. De coupenaden zouden namelijk geen mooi doorlopend patroon verpesten. Toch besloot ik geen borstcoupenaden te gebruiken om de eenvoudige reden dat ik geen b.h. draag onder mijn nachtkleding.  De borstcoupenaden zorgen dan namelijk niet voor een goed zittende japon. Ik maakte gewoon dankbaar gebruik van het patroon van het proefmodel van enkele dagen geleden. Er kwamen weer enkele plooien bij de hals. Ook de stolpplooi vond ik dit keer een goed plan. De stolpplooi dicht naaien tot navelhoogte en de rest los laten zodat er extra ruimte is voor het lopen.Ook in de nek werkte ik weer met plooien.


Het was stoeien met de stof. PatternMaker bied de mogelijkheid om op het beeldscherm te zien hoeveel stof er nodig is.  Je vult dan de stofbreedte in. Je kunt dan gelijk zien hoe je zo voordelig mogelijk de patronen op de stof moet leggen. Door dit gemak kwam ik er al snel achter dat lange mouwen er niet in zaten. Gelukkig hield ik nog wat van de bloemenrand over en heb ik dit als onderrand van de mouwen kunnen gebruiken. Door de stoflegging op het beeldscherm was het mogelijk om de mouwen precies op maat uit te tekenen en kwamen er patroontekeningen uit de printer waar ik gelijk mee aan de slag kon. Aanpassingen waren er niet meer nodig.


Ik gebruik een A3 printer. Scheelt 50% hoeveelheid papieren in verhouding met normaal A4 papier. Ook aanzienlijk minder plakwerk. Voor deze nachtjapon moest ik 18 A3 vellen uitknippen. Dat is goed te doen. Ik knip eerst de patroontekeningen uit omdat ik een vel papier beter kan hanteren. Alleen de uitende van de vellen papier plak ik aan elkaar. 

Ondertussen heb ik al heerlijk geslapen en gewerkt in mijn nieuwe nachtjapon. En de lange mouwen zijn nodig omdat ik het vaak koud heb als ik met mijn armen boven het dekbed uitkom.