vrijdag 20 maart 2015

CoverPro 1000CPX


Al enkele jaren maak ik met heel veel plezier gebruik van de CoverPro. Je kunt de CoverPro onderander gebruiken voor een mooie zoom met dubbel stiksel. Ik weet dat je dit ook kunt doen met een tweelingnaald maar het resultaat is toch niet hetzelfde. De dubbele stiksel van de CoverPro is namelijk veel elastischer dan de dubbele stiksel van de gewone naaimachine. Zelf heb ik gemerkt dat het wel belangrijk is om het juiste onderdraad te gebruiken. Als ik gewoon lockgaren als ondergaren gebruik dan slaat de CoverPro wel eens steken over en is het stiksel ook minder elastisch. Ik heb goede ervaring met Serafil garen maar Seraflock is nog beter en elastischer. 
Het bovengaren is veel minder problematisch. Standaard lockgaren als bovendraad werkt prima. 

Voor het afwerken van de halsrand van de tricot stoffen is de CoverPro toch wel mijn beste vriend. Ik gebruik daar de originele brede Janome bandgeleider voor. De bandgeleider wordt ook wel tape-binder genoemd. De originele is niet goedkoop maar werkt wel goed. Ik heb ook nog een smallere bandgeleider via Ebay gekocht maar die past minder goed op de onderplaat van de CoverPro omdat de imitatie minder mooi is afgewerkt. Met de smallere bandgeleider kan ik leuke spaghettibandjes voor tricot hemden maken.
Om de tricotreepjes goed door de bandgeleider te leiden wind ik het reepje eerst op een leeg klosje garen. Het lege garenklosje heb ik op een draadgeleider gezet. Zie de linker bovenste foto.

De breedte van de reep stof is de maat die op de binder staat. Bij mij is dat 4.2 cm. Ik heb een liniaal van 60 cm en als ik boven en onder de liniaal een streep zet is dat de juiste breedte en ook de lengte van 60 cm, aan de stofvouw, is mooi om te gebruiken. Ik meet dus niets af. Draai die reep stof om het lege garenklosje en werkt het uiteinde met een pincet door de binder. Ik naai altijd een proefstuk en ga dan verder met het echte werk. Ik zelf zet de binder zo neer dat het linker stiksel zo dicht mogelijk bij de rand zit. Dan gaat de afwerking namelijk minder snel krullen. Op de naaimachine heb ik ondertussen al een schoudernaad genaaid. Zonder nu te gaan kijken zal dat normaal gesproken de rechter schoudernaad moeten zijn. Ik begin het liefst aan het achterpand gedeelte. Tijdens het coveren werk ik als ware het vervoer van de reep stof tegen. Dit doe ik met de rechterhand door de stof voor de binder tegen te werken. Je ziet dit aan de stof die uit de binder komt. Zonder tegenwerking vouwt zich meer stof om de uitgang en dus om de halsopening dan bij tegenwerking. Bij veel tegenwerking vouwt de stof zich nog maar minimaal om de halsopening of gaat zelfs uit de gleuven. Te veel tegenwerken kan ook zorgen voor steken overslaan. Door op de juiste manier te tegenwerken geeft het een mooi resultaat. De halsrand zal dan niet gaan lubberen er ontstaat zo zelfs rek in de halsrand. Ik heb alleen ervaring met tricotstoffen. Als ik klaar ben met coveren naai ik de linker halsnaad dicht. Knip vervolgens de lange repen stof af en naai met de hand de reststukken plat weg.